.:SELAMAT DATANG.:

Click Me~
"Selamat Datang ke Blog Tumpang Lalu "

Gambar-gambar sebelum Merdeka

Isnin, 30 Ogos 2010

bendera malaysia.gif
Alhamdulillah, esok kita akan menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke-53. Semakin lama semakin kurang yang mengibarkan jalur gemilang. Walau pun begitu tidak mengibarkan bendera Malaysia tidak bermakna rakyat Malaysia tidak patriotik dan tidak sayangkan negara kita. Ada yang dapat bendera kecil free pun malas nak pasang kat kereta. Mungkin juga kerana protes rakyat Malaysia terhadap tekanan hidup yang semakin mendesak kerana kenaikan harga barang. Entahlah jawapannya ada dalam diri anda sendiri.
Rasanya tak perlu isuhangat nak menceritakan kisah Merdeka, dah banyak kali ulang tayang kalau tak faham lagi bermakna memang tak nak faham.Cukuplah sekadar gambar-gambar dulu-dulu sebelum Merdeka dan bezakan dengan keadaan masa kini.
Photobucket

Photobucket
Gambar orang kita keluar reformasi (sesuai tak ayat ni?) beramai-ramai untuk menentang Malayan Union.
Gambar Kuala Lumpur dulu-dulu.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Gambar dulu-dulu Pahang
Photobucket
Kuantan yang dipanggil Kampung Orang Kuantan.
Photobucket
Bas ke Fraser Hill
Photobucket
Gambar feri di Pulau Pinang dulu-dulu.
Photobucket
Gambar Sg Seggert, Johor Bahru.
Photobucket
Bangunan kerajaan Bukit Timbalan JB yang kini sudah kosong.
Photobucket
Tambak Johor dulu-dulu.
Maaflah jika tak semua gambar negeri dapat dikongsikan.
Alhamdulillah kita berjaya memakmurkan negara kita walaupun kita mungkin tidak ada kilang jarum tapi kita pandai manage ekonomi kita sekurang-kurangnya tanpa pandai buat jarum pun boleh maju. Dulu semasa sebelum Merdeka , orang-orang yang bersifat pesimis mengatakan kita tak akan berjaya jika Merdeka dari British kerana buat jarum pun tak tau.
Alfatihah kepada datuk,nenek atau ayah ibu kita yang memperjuangkan kemerdekaan dan tanggungjawab kita untuk mengekalkan kemerdekaan ini. Ada yang terpaksa mengorbankan nyawa,harta benda dan jiwa dan raga demi satu perkataan keramat:

MERDEKA!

0 komen:

Lorem Ipsum

Our Blogger Templates

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP