.:SELAMAT DATANG.:

Click Me~
"Selamat Datang ke Blog Tumpang Lalu "

Gambar-gambar sebelum Merdeka

Isnin, 30 Ogos 2010

bendera malaysia.gif
Alhamdulillah, esok kita akan menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke-53. Semakin lama semakin kurang yang mengibarkan jalur gemilang. Walau pun begitu tidak mengibarkan bendera Malaysia tidak bermakna rakyat Malaysia tidak patriotik dan tidak sayangkan negara kita. Ada yang dapat bendera kecil free pun malas nak pasang kat kereta. Mungkin juga kerana protes rakyat Malaysia terhadap tekanan hidup yang semakin mendesak kerana kenaikan harga barang. Entahlah jawapannya ada dalam diri anda sendiri.
Rasanya tak perlu isuhangat nak menceritakan kisah Merdeka, dah banyak kali ulang tayang kalau tak faham lagi bermakna memang tak nak faham.Cukuplah sekadar gambar-gambar dulu-dulu sebelum Merdeka dan bezakan dengan keadaan masa kini.
Photobucket

Photobucket
Gambar orang kita keluar reformasi (sesuai tak ayat ni?) beramai-ramai untuk menentang Malayan Union.
Gambar Kuala Lumpur dulu-dulu.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Gambar dulu-dulu Pahang
Photobucket
Kuantan yang dipanggil Kampung Orang Kuantan.
Photobucket
Bas ke Fraser Hill
Photobucket
Gambar feri di Pulau Pinang dulu-dulu.
Photobucket
Gambar Sg Seggert, Johor Bahru.
Photobucket
Bangunan kerajaan Bukit Timbalan JB yang kini sudah kosong.
Photobucket
Tambak Johor dulu-dulu.
Maaflah jika tak semua gambar negeri dapat dikongsikan.
Alhamdulillah kita berjaya memakmurkan negara kita walaupun kita mungkin tidak ada kilang jarum tapi kita pandai manage ekonomi kita sekurang-kurangnya tanpa pandai buat jarum pun boleh maju. Dulu semasa sebelum Merdeka , orang-orang yang bersifat pesimis mengatakan kita tak akan berjaya jika Merdeka dari British kerana buat jarum pun tak tau.
Alfatihah kepada datuk,nenek atau ayah ibu kita yang memperjuangkan kemerdekaan dan tanggungjawab kita untuk mengekalkan kemerdekaan ini. Ada yang terpaksa mengorbankan nyawa,harta benda dan jiwa dan raga demi satu perkataan keramat:

MERDEKA!

Read more...

Tahukah anda tentang simbol negara kita?

Berapa ramaikah daripada kita yang berasa marah atau mengambil kisah apabila penunjuk perasaan membakar Jalur Gemilang di hadapan Kedutaan Malaysia di Jakarta Isnin lepas?

Apakah persamaan yang terdapat pada Jalur Gemilang, Bunga Raya, Lagu Negaraku, Harimau, Proton, Tugu Negara dan Jata Negara?

Kebanyakan kita tahu bahawa Jalur Gemilang dan Negaraku adalah bendera dan lagu kebangsaan negara ini, tetapi tidak banyak anak muda yang sedar bahawa Bunga Raya dan harimau juga menjadi simbol negara kita.

Jika kita amati, kebanyakan organisasi besar dan sektor swasta menggunakan simbol itu dalam logo mereka seperti Proton, Maybank, Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Filem Negara Malaysia.

Sayangnya, setelah usia kemerdekaan negara kita mencapai 53 tahun Selasa ini, masih banyak rakyat Malaysia yang belum sedar tentang erti sebenar serta benda-benda yang menjadi simbol negara ini.

Sebanyak manakah rakyat Malaysia yang sedar bahawa Jalur Gemilang, Jata Negara, Lagu Negaraku, Bunga Raya, Tugu Negara, Bahasa Melayu, Proton Saga, Rukun Negara, Harimau dan Masjid Negara adalah sebahagian daripada simbol negara kita?

Semua simbol itu mencerminkan identiti negara, yang bukan sahaja masih samar dalam kalangan genersi muda, tetapi juga sesetengah orang dewasa dan organisasi berkaitan yang sepatutnya lebih tahu mengenainya.

Bahasa rasmi negara iaitu bahasa Melayu, kereta nasional pertama Proton Saga, Tugu Negara dan Masjid Negara tidak begitu diambil peduli oleh generasi muda.

Jangan terkejut jika dikatakan bahawa ada rakyat negara ini tidak sedar bahawa harimau adalah antara simbol Malaysia.

Apa yang amat mengejutkan ialah apabila dihubungi, ada pegawai dan ahli akademik yang bertanggungjawab tentang perkara berkaitan warisan dan sejarah negara ini membayangkan mereka tidak pasti sama ada haiwan itu menjadi simbol negara.

Dalam perutusan beliau bersempena pelancaran Rancangan Harimau Kebangsaan Malaysia 2008-2020, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Douglas Uggah Embas berkata harimau dipilih menjadi simbol Malaysia dengan harapan ia akan melindungi negara ini.

"Ini digambarkan oleh dua ekor harimau yang mengapit lambang Malaysia dalam keadaan sentiasa bersiap siaga," katanya.

Bercakap tentang penghayatan terhadap identiti negara, Ketua Pengarah Arkib Negara Datuk Sidek Jamil berkata generasi muda hari ini tidak akrab dengan simbol berkenaan.

Katanya semua simbol ini melambangkan perpaduan, keamanan dan sejarah negara, yang masing-masing mempunyai sejarah di sebaliknya.

"Bukan mudah untuk diiktiraf sebagai simbol sesebuah negara kerana prosesnya mungkin mengambil masa bertahun-tahun," katanya dalam temu bual ekslusif dengan Bernama baru-baru ini.

Sebagai contoh, kata beliau, bunga rasmi negara, Bunga Raya, dipilih selepas diadakan pertandingan yang melibatkan banyak bunga lain, termasuk orkid.

Bagaimanapun, kebanyakan orang tidak menghayati dan enggan menghargai nilai yang tersirat di sebalik simbol ini.

"Malah, ada antara mereka yang tidak tahu bahawa Bunga Raya mempunyai lima kelopak," katanya.

Ditanya sama ada sukatan pelajaran sekolah sekarang adalah mencukupi untuk membolehkan pelajar mengetahui dan menghargai simbol negara, Sidek berkata ia memang mencukupi, tetapi hasilnya banyak bergantung pada cara bagaimana ia disampaikan oleh guru kepada murid.

"Kalau selama ini guru yang memberi penjelasan kepada pelajar, cuba buat perubahan dengan meminta murid pula bercakap tentangnya agar mereka lebih memahami erti dan sejarah di sebalik sesuatu simbol itu," katanya.

Bagaimanapun, kata beliau, pendedahan tentang semua simbol yang amat bernilai itu tidak seharusnya dilakukan melalui alam persekolahan semata-mata, tetapi perlu dilaksanakan secara berterusan termasuk di tempat kerja, restoran dan malah, di hotel.

"Seperti yang anda nampak sekarang, kebanyakan restoran makanan segera mempamerkan budaya Amerika melalui gambar koboi yang digantung di merata dinding. Saya rasa, inilah caranya Barat menjajah minda kita.

"Kesedaran perlu diwujudkan di mana saja...di sekolah, universiti, tempat kerja, restoran dan malah, di hotel," kata Sidek.

- Bernama

Read more...

Mari Bantah Hari Membakar Al-Quran

Ahad, 29 Ogos 2010

Bantah Bakar Al-Quran Isuhangat
Umat Islam memang sentiasa diprovok. Mereka sangat cemburu dengan Agama Ad-deen ini. Aku malas nak layan cerita rakyat Indonesia yang membakar Jalur Gemilang dan membaling tahi manusia ke Kedutaan Malaysia di Indonesia.
Perbuatan BENDERA yang disertai pula anggota Forum Kebangsaan Indonesia dan Forum Betawi Rempug, sama ada suka atau tidak, mempunyai kesan besar terhadap hubungan rakyat kedua-dua negara, meskipun pemerintah Malaysia dan Indonesia, tidak ada kaitan langsung dalam hal ini.
Jangan dilayan taik dengan taik api dengan api, biar bapak-bapak Menteri kedua-dua negara yang menyelesaikan isu ini kerana memang dah tahap kuasa diaorang. Tapi kita mesti berwaspada!
Itu kisah bangsa dan negara, ini kisah agama. Yang ini sepatutnya yang patut diambil berat oleh orang Islam di Malaysia dan Indonesia! Umat Islam mesti bersatu menentang perkara ini.

The Dove World Outreach Center sebuah gereja di Gainesville, Florida, akan mengadakan hari membakar Al-Quran. Acara yang mereka panggil “International Burn a Quran Day” akan diadakan pada tarikh 11 September 2010 dalam acara mengingati peristiwa runtuhnya World Trade City di New York yang mereka menuduh dilakukan oleh Al-Qaeda.
Banyak juga artikel berkaitan mengatakan bahawa peristiwa 11/9 itu dilakukan oleh kaum Yahudi yang saja nak memburukan Islam.
Pada website Dove – yang memang memaparkan artikel-artikel anti Islam dengan menjual t’shirt dan mug yang tertulis “Islam Is The Devil” menganjurkan hari pembakaran Al-Quran Sedunia malah mereka mempromosikan secara terang-terang di media Barat.

Gerakan tersebut mendapat kecaman dari orang Kristian sendiri. National Evangelistic association, mengeluarkan pernyataan mendesak gereja untuk membatalkan acara tersebut. Peringatan yang diadakan dengan pembakaran Al Quran itu boelh menimbulkan ketegangan di seluruh dunia antara kedua agama, Islam dan Kristian.
“Mari kita mengembangkan hubungan kepercayaan dan menghormati agama lain. Kita semua adalah ciptaan-Nya. Oleh karena itu marilah saling menghormati,” demikian sikap Asosiasi Nasional Evangelis.
Dalam balasan ke atas kempen tersebut, kumpulan Islam Council American-Islamic Relations, telah melancarkan kempen untuk memberikan 100,000 salinan Quran untuk penduduk di sana dan juga pemimpin. Mereka juga meminta umat Islam dan penyokong untuk menjadi tuan rumah “berkongsi” Al-Quran sempena bulan Ramadan.
“Muslim Amerika dan orang lain dari yang mempunyai hati harus menyokong usaha pendidikan yang positif untuk mencegah penyebaran Islamophobia,” kata jurucakap CAIR – Ibrahim Hooper.
Kepada yang mempunyai FB boleh like page Against ”International Burn A Koran Day”di sini.
Selain dari membantah acara tersebut, kita sebagai umat Islam sepatutnya sama-sama membuka Al-Quran di rumah kita dan membacanya. Jangan sampai kita marah Al-Quran dibakar tetapi kita sendiri tidak membaca dan menghayati maksud Al-Quran itu sendiri dan dibiarkan berhabuk di atas almari. Mungkin ini adalah hikmah disebalik isu hangat ini.
Sukar untuk membaca Tafsir Al-Quran yang berada di pasaran kerana baris-barisnya yang kurang nampak? Saya cadangkan anda membeli Al-Quran Perkata. Jika kita boleh membeli pakaian yang berharga beratus ringgit kenapa begitu kedekut untuk membeli Al-Quran yang mempunyai tafsir Al-Quran yang lengkap?
Tafsir Al-Quran perkata boleh dibeli secara online di SINI
Semoga Allah menurunkan bala kepada mereka yang bercadang mahu membakar Al-Quran tersebut dan membuka hati kita untuk membaca Al-Quran setiap hari dan mengamalkan ajarannya setiap hari.

Read more...

Ketika Cinta Bertasbih The Series : Special Ramadhan [2010] [Latest:Episode 33]


Pesantren Daarul Quràn yang terletak di desa Wangen, Polanharjo, Klaten adalah pesantren terbesar di Jawa Tengah bagian selatan. Pesantren itu diasuh oleh ulama kharismatik yaitu Kyai Luthfi Hakim.
Suatu waktu Kyai Luthfi Hakim harus menunaikan nadzarnya, tinggal di samping Masjidil Haram setengah tahun lamanya. Maka amanah mengasuh pesantren jatuh ke pundak menantu dan putrinya yaitu Azzam dan Anna Althafunnisa. Di sinilah cerita sinetron spesial ini dimulai.
Version RMVB
Password : KCB (if needed)
==============================================
Version AVI (Episode 1-33) (Thanks Lukemanz)
Episode 08
Part 1 | Part 2 | Part 3

Read more...

Triple Tap [2010] DVDrip C-Movie [RMVB & MKV] Hard-Subbed

"Champion competitive marksman Ken comes across an armored van robbery. He sees a policeman held hostage and shoots and kills four of the robbers. One of the robbers escapes and the policeman survives. The case is handled by Jerry Chang, whom Ken knows from having recently beaten him in a shooting match. Ken is found not guilty in court. Soon after, Ken is attacked by the escaped robber Pang Tao. Their confrontation reveals a very different background story and brings about a myriad of lies and traps and changes in relationships as Jerry and Ken try to outsmart each other"..

Sebuah citer terbaru dari China .. Genre: Action | Thriller ..Dibintangi Louis Koo Tin-Lok, Daniel Wu, Charlene Choi Cheuk-Yin, Lee Bing-Bing, Alex Fong ... Dikongsikan bersama oleh Abg Kus [RMVB] & Jie Azz [MKV] .. Sila join menggunakan hj split atau 7zip sebelum play.. ~SELAMAT MENONTON~


IMDb
Triple Tap [ABGKUS] [Mediafire] Part 1
Triple Tap [ABGKUS] [Mediafire] Part 2
Triple Tap [ABGKUS] [Hotfile] Part 1
Triple Tap [ABGKUS] [Hotfile] Part 2
Triple Tap [Jie Azz] [Mediafire] Part 1
Triple Tap [Jie Azz] [Mediafire] Part 2
Triple Tap [Jie Azz] [Hotfile] Part 1
Triple Tap [Jie Azz] [Hotfile] Part 2
How To Use Hj Split: Click Here
~ Tq To Jie Azz ~

Read more...

Camp Rock 2: The Final Jam [2010] DVDrip [Hard-Subbed]

"The film starts with Mitchie returning to Camp Rock and meeting all her friends, plus even singing her newest song (Brand New Day). Meanwhile, Shane and his brothers' trailer gets stuck, causing them to use a wagon to get to Camp Rock. Over there, they learn of Camp Star, a rival camp across the lake which invites them to a friendly bonfire. After seeing Camp Star's performance, many members of Camp Rock leave and join Camp Star. Nate falls in love with Dana, daughter of Camp Star's owner. Since most of Camp Rock's staff has left, Mitchie and the gang take up the job as counselors and during the days they decide to challenge Camp Stars to Camp Wars, a musical showdown being broadcasted on TV" ..

Sebuah lagi citer baru ... Genre: Comedy | Family | Musical | Romance ...Dikongsikan bersama oleh Abg Kus & kuryu .. Sila join menggunakan hj split atau 7zip sebelum play.. ~SELAMAT MENONTON~


IMDb
Camp Rock 2: The Final Jam [2010] [Mediafire] Part 1
Camp Rock 2: The Final Jam [2010] [Mediafire] Part 2
Camp Rock 2: The Final Jam [2010] [Mediafire] Part 3
Camp Rock 2: The Final Jam [2010] [Hotfile] Part 1
Camp Rock 2: The Final Jam [2010] [Hotfile] Part 2
Camp Rock 2: The Final Jam [2010] [Hotfile] Part 3
Camp Rock 2:The Final Jam [kuryu][USAupload]Part 1
Camp Rock 2:The Final Jam [kuryu][USAupload]Part 2
Camp Rock 2:The Final Jam [kuryu][USAupload]Part 3
Camp Rock 2: The Final Jam [kuryu] [Hotfile] Part 1
Camp Rock 2: The Final Jam [kuryu] [Hotfile] Part 2
Camp Rock 2: The Final Jam [kuryu] [Hotfile] Part 3
How To Use Hj Split: Click Here

Read more...

Piranha [2010] TS 3D [RMVB & MKV]

"After a sudden underwater tremor sets free scores of the prehistoric man-eating fish, an unlikely group of strangers must band together to stop themselves from becoming fish food for the area's new razor-toothed residents"..

Citer Piranha terbaru ..Tiada Subtitle .. Kualiti TS .. Genre: Action | Horror | Sci-Fi | Thriller .... Dikongsikan bersama oleh Abg Kus [RMVB] & Jie Azz [MKV] .. Sila join menggunakan hj split atau 7zip sebelum play.. ~SELAMAT MENONTON~


IMDb
Piranha [ABGKUS] [Mediafire] Part 1
Piranha [ABGKUS] [Mediafire] Part 2
Piranha [ABGKUS] [Hotfile] Part 1
Piranha [ABGKUS] [Hotfile] Part 2
Piranha [Jie Azz] [Mediafire] Part 1
Piranha [Jie Azz] [Mediafire] Part 2
Piranha [Jie Azz] [Hotfile] Part 1
Piranha [Jie Azz] [Hotfile] Part 2
How To Use Hj Split: Click Here
~ Tq To Jie Azz ~

Read more...

The Expendables 2010 DVDScr [Multi-Link]


The Expendables 2010 DVDSCR XviD-PrisM
Plot: A team of mercenaries head to South America on a mission to overthrow a dictator.
Size: 1.36 Gb | Language: English | Subtitles: English Hardcoded
Genre: Action, Adventure, Thriller| Director: Sylvester Stallone| IMDB
Starring: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin,David Zayas, Giselle Itié, Charisma Carpenter
Samples: 1 , 2 , 3 , 4 #Video Sample: HF, FS, MF
http://www.megaupload.com/?d=IUFQ2F4M
or
http://turbobit.net/k1b9981a4hed.html
or
http://d01.megashares.com/dl/W38KCo8/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi
or
http://www.2shared.com/file/IuXP8slV/PrisMTheExpbl00798_wwwmovieinf.html
http://www.2shared.com/file/UgQliTds/PrisMTheExpbl00798_wwwmovieinf.html
or
http://depositfiles.com/files/uu4dal2gt
http://depositfiles.com/files/zzf843dl5
or
http://www.megaupload.com/?d=5YRUHN2M
http://www.megaupload.com/?d=UNPB3WDP
or
http://rapidshare.com/files/415660536/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.008.html
http://rapidshare.com/files/415660775/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.001.html
http://rapidshare.com/files/415660785/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.002.html
http://rapidshare.com/files/415660798/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.007.html
http://rapidshare.com/files/415660806/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.006.html
http://rapidshare.com/files/415660822/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.004.html
http://rapidshare.com/files/415661122/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.003.html
http://rapidshare.com/files/415661156/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.005.html
or
http://www.easy-share.com/1912053653/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.005
http://www.easy-share.com/1912053652/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.006
http://www.easy-share.com/1912053651/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.004
http://www.easy-share.com/1912053650/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.003
http://www.easy-share.com/1912053646/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.007
http://www.easy-share.com/1912053645/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.002
http://www.easy-share.com/1912053644/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.001
http://www.easy-share.com/1912053642/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.008
or
http://netload.in/dateiL9ppbYu4b3/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.004.htm
http://netload.in/dateiWWbp2JKS4v/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.002.htm
http://netload.in/dateiwar0RKskta/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.003.htm
http://netload.in/dateiWO8ogwwoAm/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.001.htm
http://netload.in/dateiA0eVWDROoH/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.008.htm
http://netload.in/dateiRqwsdnuaW5/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.007.htm
http://netload.in/dateiIWOfxy3z1k/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.006.htm
http://netload.in/datei7JHToVC74O/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.005.htm
or
http://hotfile.com/dl/65307214/e944c9f/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.003.html
http://hotfile.com/dl/65307859/5a7df50/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.001.html
http://hotfile.com/dl/65308430/198c4ad/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.004.html
http://hotfile.com/dl/65309016/9c5a5d4/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.002.html
http://hotfile.com/dl/65309059/f5241ab/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.008.html
http://hotfile.com/dl/65309567/fff6e03/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.007.html
http://hotfile.com/dl/65310129/c69ecef/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.006.html
http://hotfile.com/dl/65310717/5f38648/PrisM.TheExpbles518_www.movieinfo.blog.com_.avi.005.html
or
http://www.mediafire.com/download.php?2fee4jwrsl5b5ef
http://www.mediafire.com/download.php?v3i07jv3o594a5y
http://www.mediafire.com/download.php?aga1jp33z74d0q6
http://www.mediafire.com/download.php?46537722p24mek5
http://www.mediafire.com/download.php?d72×2c26bem94cn
http://www.mediafire.com/download.php?olzh8r7t6axdtda
http://www.mediafire.com/download.php?pa7b4icubdv5vxs
http://www.mediafire.com/download.php?l6p72hfhkkcllv2

Read more...

Khutbah Jumaat Ramadhan yang menyentuh hati


Jom ikuti khutbah motivasi yang disampaikan oleh Ustaz Abdullah Khairi. Khutbah yang menceritakan kisah-kisah motivasi hebat dan luar biasa yang berlaku dalam bulan Ramadhan.

Ada lagi..Full Version..


Selamat Menonton dan Menginsafi diri..
Insyaallah..

Read more...

Titanic II (2010) DVDrip [RMVB & MKV]

Jumaat, 27 Ogos 2010

"On the 100th anniversary of the original voyage, a modern luxury liner christened "Titanic 2," follows the path of its namesake. But when a tsunami hurls an ice berg into the new ship's path, the passengers and crew must fight to avoid a similar fate" ..

Sebuah citer baru .. Genre: Adventure ... Dikongsikan bersama oleh Jie Azz (MKV), kuryu (RMVB) & bdkminang (MKV) ... Sila join menggunakan hj split atau 7zip sebelum play.. ~SELAMAT MENONTON~


IMDb
Titanic II [kuryu] [USAupload] Part 1
Titanic II [kuryu] [USAupload] Part 2
Titanic II [kuryu] [Hotfile] Part 1
Titanic II [kuryu] [Hotfile] Part 2
Titanic II [bdkminang] [USAupload] Part 1
Titanic II [bdkminang] [USAupload] Part 2
Titanic II [bdkminang] [USAupload] Part 3
Titanic II [bdkminang] [Hotfile] Part 1
Titanic II [bdkminang] [Hotfile] Part 2
Titanic II [bdkminang] [Hotfile] Part 3
Titanic II [Jie Azz] [Mediafire] Part 1
Titanic II [Jie Azz] [Mediafire] Part 2
Titanic II [Jie Azz] [Hotfile] Part 1
Titanic II [Jie Azz] [Hotfile] Part 2
How To Use Hj Split: Click Here

Read more...

A Boy Callled Dad [2009] DVDrip

"When he becomes a father at the tender age of 14, Robbie's life quickly spirals out of control. Feeling angry and neglected by his own dad, he kick-starts a series of events that will catapult him at great speed into adulthood" ..

Citer mengenai seorang remaja lelaki berumur 14 tahun yg menjadi seorang bapa muda... Genre: Drama .. Tiada Subtitle... Sila join menggunakan hj split atau 7zip sebelum play.. ~SELAMAT MENONTON~


IMDb
A Boy Callled Dad [2009] [Mediafire] Part 1
A Boy Callled Dad [2009] [Mediafire] Part 2
A Boy Callled Dad [2009] [Hotfile] Part 1
A Boy Callled Dad [2009] [Hotfile] Part 2
How To Use Hj Split: Click Here

Read more...

Naruto Shippuden 175 - Hero of the Hidden Leaf [RMVB]

Naruto Shippuden episode terbaru 175 yg berjudul "Hero of the Hidden Leaf" ...Dikongsikan oleh kuryu-kun ... ~SELAMAT MENONTON~




NS 175 RMVB [Mediafire]
NS 175 RMVB [Hotfile]
How To Use Hj Split: Click Here
~ Tq To kuryu ~

Read more...

Hukum, Sejarah, Hikmah & Rakaat Solat Sunat Tarawih


Maksud Tarawih dari bahasa ialah berasal dari perkataan tarwihah yang bermaksud satu kali istirehat. SolatTarawih pada istilah ialah solat sunat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isyak. Biasanya duduk berehat setelah mengerjakan empat rakaat solat sunat Tarawih, sebelum disambung semula.
Hukum Solat Tarawih ialah sunat muakkad (sunat yang sangat dituntut) bagi orang-orang Islam lelaki dan perempuan. Oleh kerana itu keadaannya menjadi penyempurna bagi ibadat puasa yang wajib dan memang banyak pahalanya. Mereka yang mengerjakan ibadat puasa tetapi tidak mengerjakan Solat Tarawih pada malamnya, seola-olah menjadi tawar dan hambar; berjaya tetapi tidak cemerlang. Sesungguhnya sangatlah ruginya mereka yang berpuasa Ramadhan tetapi tidak melengkapkannya dengan solat Sunat Tarawih.
Kelebihan yang paling besar dikurniakan Allah swt kepada orang yang mengerjakan solat Tarawih. Sabda Rasulullah s.a.w. yang ertinya:
“Sesiapa yang mendirikan solat (Tarawih) pada malam hari di bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan ikhlas, maka Allah mengampunkan segala dosanya yang telah lalu.” (Hadis riwayat Bukhari)
Sejarah Solat Tarawih ialah bermulanya di Masjid Nabawi, ketika mana malam pertama Ramadhan Nabi Muhammad saw mengerjakan Solat Tarawih dan diikuti oleh sahabatnya yang berada di masjid tersebut. Malam kedua Nabi Muhammad saw mengerjakan lagi Solat Tarawih dan diikuti lebih ramai lagi para sahabatnya. Pada malam ketiga lebih ramai lagi para sahabatnya menunggu Nabi Muhammad saw untuk mengerjakan Solat Tarawih, tetapi NabiMuhammad saw tidak hadir pada malam tersebut. Pada keesokkan harinya, para sahabat bertanya kepada Rasulullah akan hal tersebut. Rasulullah menjawab kuatir Solat Tarawih tersebut diwajibkan. Peristiwa ini berdasarkan
Hadis yang diriwayatkan oleh Saidatina Aisyah ra bermaksud :
“Pada suatu malam Nabi Muhammad s.a.w. solat dimasjid, maka para sahabat mengikuti solatnya. Pada malam berikutnya, Baginda s.a.w. solat lagi dimasjid dan para sahabat yang mengikutinya bertambah ramai. Lalu mereka berhimpun pada malam ketiga atau keempat, tetapi Nabi Muhammad s.a.w. tidak keluar kemasjid untuk solat bersama mereka. Pada sebelah paginya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya aku melihat apa yang kamu kerjakan dan tidak ada sesuatu apa pun yang mencegah aku untuk keluar mengerjakan solat bersama kamu semua kecuali aku khuatir kalau- kalau kamu menganggap solat itu diwajibkan atas kamu.” (Riwayat Muslim)
Rakaat Solat Tarawih
Ulamak dari empat mazhab bersepakat bahawa Solat Tarawih mempunyai 20 rakaat tidak termasuk dengan witir.
Hujah ini berdasarkan kepada :
1. Pada zaman Umar ibnu al-Khattab r.a. umat Islam mengerjakan Solat Tarawih dalam bulan Ramadhan sebanyak20 rakaat.
2. Hadith riwayat Imam Malik dalam kitab Al-Muwatta’ . Yazid bin Rauman berkata: “Pada zaman Umar ibnu al-Khattab r.a. orang ramai mengerjakan Solat Tarawih sebanyak 23 rakaat. ( 20 rakaat Tarawih dan 3 Rakaat Witir)
Pendapat dari ulamak muktabar Tentang Rakaat solat Sunat Tarawih ialah :
1. Syeikh Al-Dardir dalam kitabnya Aqrabul Masalik’ala Mazhab Al-Imam Malik mengatakan bahawa : “Bahawa Solat Tarawih itu 20 rakaat dilaksanakan selepas solat Isyak dan salam setiap dua rakaat selain witir.Solat
Tarawih itu sunat dikerjakan dirumah jika masjid telah penuh dengan jamaah yang mendirikan Solat Tarawih. akan tetapi jika masjid kosong daripada Solat Tarawih maka yang lebih utama adalah masjid dengan berjama’ah.”
2. Imam Syafii dan Imam Abu Hanifah berpendapat bahawa : “Solat Tarawih itu berjumlah 20 rakaat berdasarkan ijma para sahabat pada zaman Khalifah Umar al-Khattab. Imam Ibnu Abdil Bar menerangkan: “Sungguh benar adanya daripada Ubai bin Kaab bahawa beliau Solat Tarawih dengan 20 rakaat bersama umat Islam tanpa ada perselisihan pendapat daripada para sahabat.”
3. Ibnu Rusyd dalam kitab Bidayah al-Mujtahid berkata: “Imam Malik dalam satu riwayat mengatakan Imam Abu Hanifah, Imam al-Syafii dan Imam Ahmad memilih 20 rakaat selain witir.”
4. Imam Nawawi menerangkan: “Mazhab kami menetapkan bahawa Solat Tarawih berjumlah 20 rakaat dengan sepuluh salam selain witir. Ini terdiri daripada lima tarwihat (istirahat) dan satu Tarawih terdiri daripada empat rakaat dengan terdiri dua salam.”
Jelas daripada semua pendapat ulamak di atas mengatakan bahawa Solat Tarawih mengandungi 20 rakaat. Hal ini tidak menjadi masalah kalau ada orang yang tidak mampu mengerjakan 20 hanya mengerjakan 8 rakaat. Dalam hal ini juga tidak perlu dipertikaikan dan tidak perlu berbalah atas alasan Rasulullah tidak melaksanakan Solat
Tarawih sebanyak 20 rakaat di masjid. Ini semua hanya masalah furuk sahaja dan tiada dalil yang mengaharamkan atau mewajibkan perbuatan tersebut. Bergantung kepada kemampuan semua orang, jika mampu laksanakan 20 rakaat, maka lakukanlah 20 rakaat, kalau tidak mampu cukup hanya dengan 8 rakaat sahaja.
Sumber: ustaz noramin

Read more...

Palestin sebelum wujudnya negara Israel

Rancangan TV3 paling yang paling aku puji ialah rancangan sempena bulan Ramadhan sejak lebih 10 tahun dulu iaitu rancangan Jejak Rasul. Jejak Rasul 2010 antara rancangan paling best dalam bulan puasa ni selain rancangan baru Dari masjid Ke Masjid.
Jejak Rasul 2010 memaparkan kisah Palestin yang dijajah Israel sejak tahun 1948 lagi. Kalau korang miss rancangan Jejak Rasul 3 hari lepas menceritakan sebenarnya kerajaan Zionis sekarang ni tak layak dipanggil Israel kerana asal-usul nama Israel ialah gelaran kepada Nabi Yaakob AS.
“Israel” merupakan susunan dua kata israa dan iil yang dalam bahasa arab artinya shafwatullah (kekasih Allah). Allah banyak memujinya di berbagai ayat al Qur’an. Kaum Yahudi telah menggunakan nama ini.
Berikut ialah gambar Palestin sebelum pencerobohan Israel:
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel

Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat

Yahudi ini telah menceroboh Palestin sejak tahun 1946 dan pada tahun 1948 telah berlaku satu peristiwa di panggil Nakbah bermaksud Bencana Besar di mana peristiwa tersebut menyaksikan:
- Palestin hilang dari peta dunia antarabangsa -Lebih daripada 60 peratus rakyat Palestin (800 ribu orang daripada 1.4 juta) diusir ke luar negara dan 30 ribu lagi diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.
-478 daripada 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948 telah dihancurkan yang melibatkan lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.
Itu pada peristiwa Nakbah tersebut, kalau sekarang angka-angkanya pasti mengerikan.
Gambar Palestin setelah pengganas Israel menceroboh Palestin
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Ini semasa tahun 2000, kalau 2010 lagi la macamana kecilnya.
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Bekas Perdana Menteri Israel ke 11 yang menjadi Jeneral semasa peristiwa Nakbah pada tahun 1948 yang membawa malapetaka kepada rakyat Palestin, Ariel Sharon kini koma (Persistent vegetative state) dah macam mumia Firaun. Aku ada koleksi gambar mumia Firaun ni, takut ada yang takut nak tengok.
Gambar Palestin sebelum dan selepas Israel di isuhangat
Oleh tu kalau ada orang hulur tabung bantuan kemanusian Gaza, janganlah kedekut hulurkanlah seberapa ikhlas anda.

Read more...

About

Lorem Ipsum

Our Blogger Templates

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP