.:SELAMAT DATANG.:

Click Me~
"Selamat Datang ke Blog Tumpang Lalu "

Peserta Bersih kena sound dengan photographer...!!!

Ahad, 29 April 2012



 

Saya orang Islam, saya duduk di sini, isteri saya juga orang Malaysia, kamu jangan biadap...!

Aku rasa minah bising ni mesti MALU tahap gila babi. Photographer foreigner yang dihina membalas cacian peserta Bersih dengan jawapan yang sangat tajam dalam Bahasa Malaysia

In b4 "perempuan ini ajen MCA yang diupah untuk burukkan nama Bersih"

Read more...

Demo Meminta Pelajaran Percuma Oleh Pelajar Di Chile

Ramai individu di Malaysia mentertawakan mereka yang mahu PTPTN dimansuhkan dan digantikan dengan sistem pendidikan percuma di peringkat tertiari. Dari Menteri pelajaran tinggi higgalah Timbalan PM semuanya memperkecilkan idea "education is free for all" yang diperjuangkan sebilangan kecil pelajar kolej Malaysia. Aktivis kearah pembelajaran percuma dibelasah dan tiada siapa peduli kerana di Malaysia ramai yang merasakan membayar uwang beratus ribu kepada universiti Malaysia yang mempunyai ranking dunia yang tidak boleh dibanggakan adalah bagus untuk masa depan. Student harus tanggung hutang kata mereka. I dunno but I cannot brain this reasoning. Tapi mereka tidak sedar movement kearah hak pembelajaran percuma berlaku seluruh dunia dan tidak terhad hanya di Malaysia Darul 1Malaysia yang awesome ini?

Di Chile, pelajar kolej dan sekolah menengah (no seriously budak sekolah menengah!) sudah berdemo memaksa supaya kerajaan melakukan reform terhadap sistem pelajaran dan pelajaran percuma untuk semua. Demo ini sudah berlanjutan selama 7 bulan dan pihak kerajaan masih enggan memenuhi permintaan students. Semalam satu lagi demo besar-besaran membabitkan 48 000 pelajar belaku di Santiago Chile. Demo menjadi ganas setelah pihak berkuasa cuba meleraikan pelajar dengan gas pemedih mata.

Menurut ketua pergerakan pelajar Chile, sistem pelajaran yang ada sekarang tidak berkualiti dan pihak kerajaan dituduh bersekongkol dengan pengusaha IPTS dengan memberi subsidi tak masuk akal. Mereka mahukan reform dilakukan segera bagi memastikan masa depan pelajar Chile lebih cerah, kualiti universiti yang lebih baik dan peluang pelajaran percuma untuk semua.

Meanwhile di Malaysia belum apa-apa student yang mahukan benda yang sama ditahan polis walaupun bercamping secara aman dalam jumlah yang KECIL. Over reaction I say.

Bapa 1Malaysia Dato Seri 1Najib selalu mengingatkan kita untuk bersyukur kerana Malaysia aman damai. Jadi saya rasa tidak salah saya ingatkan beliau dan pihak berwajib untuk TURUT BERSYUKUR student protest movement di Malaysia negara bertuah ini tidak GANAS dan memporak perandakan negara seperti yang berlaku di Chile sekarang. Jangan ingatkan kami untuk bersyukur tetapi kamu sendiri enggan bersyukur mempunyai student movement yang masih belom resort to violence, anarchy and mayhem. Jadi mengapa mereka diperlakukan macam mereka membakar Dataran Merdeka dengan ribuan Molotov?

Tak masuk akal!






Laporan asal PtptN

Read more...

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows (2011) BluRay 720p

Khamis, 19 April 2012

http://www.imdb.com/title/tt1515091/ | Release Date: 16 December 2011 (USA) | Country: USA | Language: English | Genres: Action | Adventure | Crime | Mystery | Thriller | Subtitle: CLICK HERE | Size: 900MB | Source: 720p BluRay x264-SONS
Plot:
Sherlock Holmes (Robert Downey, Jr.) and his longtime trusted associate, Doctor Watson (Jude Law), take on their arch-nemesis, Professor Moriarty (Jared Harris), with the help of Holmes’s older brother Mycroft Holmes (Stephen Fry) and a gypsy named Sim (Noomi Rapace).
 

 

Read more...

Love Rain (2012) HDTV 720p (Ep.01-07) Mkv

Drama Info: AsianWikiDramaWikiMDL Title: Love Rain Also known as: ??? / Sa-rang-bi Genre: Drama, Romance Language: Korean Subtitle: English |Broadcast period: March 26, 2012 - Episodes: 20
Synopsis: ”Love Rain” depicts a 1970?s pure love and a love from the present day at the same time. It shows how the offsprings of a previous ill-fated couple, who met in the 1970s, managed to meet and fall in love. Seo In Ha and Kim Yoon Hee, a art student and a shy beauty, met and fell in love with each other during college in the 1970s but unfortunately their love was fated to never be. Now in the present 21st century Korea, Seo In Ha’s son, Seo Joon (a liberal photographer) meets and falls in with the daughter of Kim Yoon Hee, Jung Ha Na, a cheerful and energetic girl who’s personality is different from her mother’s. Will their love for each other keep them together or will they have to face the same fate as their parents?







Read more...



::INFO::
Source: 3 Temujanji (2012) CAMRip MKV-KURYU
Ripper: Karl@Jiwang
Encoder: Kuryu
Genre: Comedy | Romance
Language: Malay
Subtitle: None

PLOT MOVIE
Reanna has issues with men when it comes to love and relationships. Her principles are simply; that love only brings sorrow and that all men are useless. This perception leads Reanna to date guys for not more than 3 dates, then she leaves them for good and cuts all forms of contact. Her fun manages to keep her occupied for awhile, that is until she meets Mikhail, a guy that might just prove Reanna’s ‘men theory’ wrong.
 
 part 1
 part 2
 part 3

Read more...

Masjid Agung Djenné, bangunan lumpur terbesar di dunia

Masjid Agung di Djenné, Mali bukan sahaja bangunan lumpur terbesar di dunia , tetapi juga sebuah model arkitektur mesra alam yang berterusan. Meskipun pada saat masjid ini dibina semasa pemerintah kolonial Prancis pada tahun 1906, namun ciri-ciri gaya Afrika diterapkan pada bangunan masjid tersebut. Bahkan, masjid ini dianggap oleh banyak orang sebagai salah satu contoh gaya arkitektur terbaik yang ditemui  di daerah Sahel yang sangat kering dan daerah Sudan di  selatan Sahara, dimana pengaruh Islam sangat kuat. Contoh lain termasuk Masjid Agadez  di Niger dan Masjid Larabanga di Ghana.
Pembinaan Masjid Djenné ini dianggarkan dibina antara tahun 1200 dan 1330. Hanya didengari cerita lisan tiada rekod awal ditemui tentang tarikh sebenar pembinaannya. Dokumentasi bertulis pertama ditemui tentang Masjid Djenné ini adalah pada tahun 1828 ketika pengembara dari Perancis René Caillié melihatnya.





Dihadapan Masjid Terdapat Pasar Yang sibuk

Runtuhan Masjid Pada Kurun Ke 19 Pada Poskad Negara Perancis.
Masjid ini selesai dibina hanya dalam satu tahun pada tahun 1907. Dengan mengunakan bata lumpur itu ia merupakan bangunan terbesar jenisnya di dunia. Kawasan masjid ini juga merangkumi dua makam di depan dinding timur, yang semakin besar berisi sisa-sisa bangunanan abad ke-18 Imam Almany Ismaïla. Sebuah kolam di sisi timur diisi dengan tanah . Daerah ini terdapat juga deretan rumah dan kawasan pasar minggu tersergam bersama dengan Masjid Lama Djenné yang telah diwartakan sebagai Warisan Dunia oleh UNESCO pada tahun 1988.

Keadaan Masjid Pada Tahun 1910
Apa sebenarnya bata lumpur? Juga disebut adobe (tidak ada hubungannya dengan Software Adobe), merupakan bahan untuk bangunan yang benar-benar semulajadi. Dan apa salah satu yang menakjubkan! Terbuat dari pasir, tanah liat, air dan bahan, pengikat organik seperti jerami, kayu atau bahkan baja, struktur yang dihasilkan dikenal sangat tahan lama dan kokoh.
Ada dua alasan utama mengapa bahan-bahan untuk adobe ini dapat ditemukan di daerah beriklim panas di Afrika, Amerika Selatan, Timur Tengah atau di tempat lain.Pertama, pasir dan tanah liat yang tersedia ada dalam kuantiti yang banayk, kedua, bangunan adobe ini terkenak dengan sistem pengudaraan yang baik terutapa di negara yang beriklim panas. Selain itu, pembuatan batu bata adobe memerlukan banyak kepanasan matahari unutk membentuk menjadi bata lumper dan kemudian untuk proses pengeringan.

Bata Lumpur
Platform masjid ini dibina dengan tapak seluas 75 m (245 kaki) di setiap sisi. Pintu masuk utama menghadap utara. Paling menonjol adalah tiga menara besar yang terlihat seperti menara. Masing-masing atasnya ada telur burung unta. Telapak Rodier batang menonjol keluar dari dinding yang digunakan untuk dekorasi dan berfungsi sebagai perancah untuk tujuan baik pulih tahunan.
Dari jauh kelihatan dengan sekilas pandang seperti struktur Istana Westminster?Memang tiada kene-mengena pun, tetapi kita boleh mengagak siapa yang meniru siapa.

p/s : kat Terengganu pown ada satu

sumber

Read more...

Nama Domain Mengikut Negara

Selasa, 17 April 2012

1. .ac Ascension Island
2. .ad Andorra
3. .ae United Arab Emirates
4. .af Afghanistan
5. .ag Antigua and Barbuda
6. .ai Anguilla
7. .al Albania
8. .am Armenia
9. .an Netherlands Antilles
10. .ao Angola
11. .aq Antarctica
12. .ar Argentina
13. .as American Samoa
14. .at Austria
15. .au Australia
16. .aw Aruba
17. .ax Åland
18. .az Azerbaijan
19. .ba Bosnia and Herzegovina
20. .bb Barbados
21. .bd Bangladesh
22. .be Belgium
23. .bf Burkina Faso
24. .bg Bulgaria
25. .bh Bahrain
26. .bi Burundi
27. .bj Benin
28. .bm Bermuda
29. .bn Brunei Darussalam
30. .bo Bolivia
31. .br Brazil
32. .bs Bahamas
33. .bt Bhutan
34. .bv Bouvet Island
35. .bw Botswana
36. .by Belarus
37. .bz Belize
38. .ca Canada
39. .cc Cocos (Keeling) Islands
40. .cd Democratic Republic of the Congo tadinya Zaire
41. .cf Central African Republic
42. .cg Republic of the Congo
43. .ch Switzerland
44. .ci Côte d’Ivoire
45. .ck Cook Islands
46. .cl Chile
47. .cm Cameroon
48. .cn hanya untuk China Daratan: Hong Kong dan Macau menggunakan TLD berbeda.
49. .co Colombia
50. .cr Costa Rica
51. .cu Cuba
52. .cv Cape Verde
53. .cx Christmas Island
54. .cy Cyprus
55. .cz Czech Republic
56. .de Germany (Deutschland)
57. .dj Djibouti
58. .dk Denmark
59. .dm Dominica
60. .do Dominican Republic
61. .dz Algeria (Dzayer)
62. .ec Ecuador
63. .ee Estonia
64. .eg Egypt
65. .er Eritrea
66. .es Spain (España)
67. .et Ethiopia
68. .eu European Union
69. .fi Finland
70. .fj Fiji
71. .fk Falkland Islands
72. .fm Federated States of Micronesia
73. .fo Faroe Islands
74. .fr France
75. .ga Gabon
76. .gb United Kingdom jarang digunakan; primary ccTLD yang sering digunakan ialah .uk untuk United Kingdom
77. .gd Grenada
78. .ge Georgia
79. .gf French Guiana
80. .gg Guernsey
81. .gh Ghana
82. .gi Gibraltar
83. .gl Greenland
84. .gm The Gambia
85. .gn Guinea
86. .gp Guadeloupe
87. .gq Equatorial Guinea
88. .gr Greece
89. .gs South Georgia and the South Sandwich Islands
90. .gt Guatemala
91. .gu Guam
92. .gw Guinea-Bissau
93. .gy Guyana
94. .hk Hong Kong Special administrative region dari People’s Republic of China.
95. .hm Heard Island and McDonald Islands
96. .hn Honduras
97. .hr Croatia (Hrvatska)
98. .ht Haiti
99. .hu Hungary
100. .id Indonesia
101. .ie Ireland (Éire)
102. .il Israel
103. .im Isle of Man
104. .in India
105. .io British Indian Ocean Territory
106. .iq Iraq
107. .ir Iran
108. .is Iceland (Ísland)
109. .it Italy
110. .je Jersey
111. .jm Jamaica
112. .jo Jordan
113. .jp Japan
114. .ke Kenya
115. .kg Kyrgyzstan
116. .kh Cambodia (Khmer)
117. .ki Kiribati
118. .km Comoros
119. .kn Saint Kitts and Nevis
120. .kp North Korea
121. .kr South Korea
122. .kw Kuwait
123. .ky Cayman Islands
124. .kz Kazakhstan
125. .la Laos kini dipasarkan sebagai domain official untuk Los Angeles.
126. .lb Lebanon
127. .lc Saint Lucia
128. .li Liechtenstein
129. .lk Sri Lanka
130. .lr Liberia
131. .ls Lesotho
132. .lt Lithuania
133. .lu Luxembourg
134. .lv Latvia
135. .ly Libya
136. .ma Morocco
137. .mc Monaco
138. .md Moldova
139. .me Montenegro
140. .mg Madagascar
141. .mh Marshall Islands
142. .mk Republic of Macedonia
143. .ml Mali
144. .mm Myanmar
145. .mn Mongolia
146. .mo Macau Special administrative region dari People’s Republic of China.
147. .mp Northern Mariana Islands
148. .mq Martinique
149. .mr Mauritania
150. .ms Montserrat
151. .mt Malta
152. .mu Mauritius
153. .mv Maldives
154. .mw Malawi
155. .mx Mexico
156. .my Malaysia
157. .mz Mozambique
158. .na Namibia
159. .nc New Caledonia
160. .ne Niger
161. .nf Norfolk Island
162. .ng Nigeria
163. .ni Nicaragua
164. .nl Netherlands
165. .no Norway
166. .np Nepal
167. .nr Nauru
168. .nu Niue Biasa digunakan untuk website-website Scandinavian dan Dutch, karena dalam bahasa mereka ‘nu’ berarti ‘now’.
169. .nz New Zealand
170. .om Oman
171. .pa Panama
172. .pe Peru
173. .pf French Polynesia dengan Clipperton Island
174. .pg Papua New Guinea
175. .ph Philippines
176. .pk Pakistan
177. .pl Poland
178. .pm Saint-Pierre and Miquelon
179. .pn Pitcairn Islands
180. .pr Puerto Rico
181. .ps Palestinian territories di bawah kontrol PA yang meliputi Tepi Barat (West Bank) dan Jalur Gaza (Gaza Strip)
182. .pt Portugal
183. .pw Palau
184. .py Paraguay
185. .qa Qatar
186. .re Réunion
187. .ro Romania
188. .rs Serbia
189. .ru Russia
190. .rw Rwanda
191. .sa Saudi Arabia
192. .sb Solomon Islands
193. .sc Seychelles
194. .sd Sudan
195. .se Sweden
196. .sg Singapore
197. .sh Saint Helena
198. .si Slovenia
199. .sj Svalbard dan Jan Mayen
200. .sk Slovakia
201. .sl Sierra Leone
202. .sm San Marino
203. .sn Senegal
204. .so Somalia
205. .sr Suriname
206. .st São Tomé and Príncipe
207. .su tadinya Soviet Union
208. .sv El Salvador
209. .sy Syria
210. .sz Swaziland
211. .tc Turks and Caicos Islands
212. .td Chad
213. .tf French Southern and Antarctic Lands
214. .tg Togo
215. .th Thailand
216. .tj Tajikistan
217. .tk Tokelau
218. .tl East Timor
219. .tm Turkmenistan
220. .tn Tunisia
221. .to Tonga
222. .tp East Timor
223. .tr Turkey
224. .tt Trinidad and Tobago
225. .tv Tuvalu nama domain yang banyak digunakan oleh stasiun televisi.
226. .tw Taiwan, Republic of China
227. .tz Tanzania
228. .ua Ukraine
229. .ug Uganda
230. .uk United Kingdom
231. .um United States Minor Outlying Islands
232. .us United States of America Biasa digunakan oleh U.S. State dan local governments daripada TLD .gov
233. .uy Uruguay
234. .uz Uzbekistan
235. .va Vatican City State
236. .vc Saint Vincent and the Grenadines
237. .ve Venezuela
238. .vg British Virgin Islands
239. .vi U.S. Virgin Islands
240. .vn Vietnam
241. .vu Vanuatu
242. .wf Wallis and Futuna
243. .ws Samoa tadinya Western Samoa
244. .ye Yemen
245. .yt Mayotte
246. .yu Yugoslavia Kini digunakan untuk Serbia dan Montenegro
247. .za South Africa (Zuid-Afrika)
248. .zm Zambia
249. .zw Zimbabwe

Read more...

Masjid Al Irsyad : Masjid Awesome Jawa Barat


Holy god! Ini mungkin rekaan masjid kontemporari yang paling cool pernah aku lihat. Ini ialah Masjid Al Irsyad yang terletak di Kota Baru Parahyangan , Jawa Barat. Ianya cool kerana tidak kelihatan seperti sebuah masjid yang tipikal. Aku paling gemar rekaan dinding dengan tulisan ayat suci yang embedeed kedalam batu. Tak perlu risau cat terkupil atau kena retile. That is just how the wall was designed. Masjid ini juga mempunyai sistem pengudaraan yang mudah. Lubang pada tulisan ayat suci pada dinding juga berfungsi sebagai lubang pengudaraan ke dewan solat. Ianya juga disejukkan secara semula jadi dengan adanya kolam air pada bahagian depan saf.

AWESOME! Ianya rekaan M RIdwan Kamil dan sudah siap sejak 2010. Ia mampu menampung 1000 orang jemaah didalam ruang sebesar 8000 meter persegi. Good job!






Laporan asal 

Read more...

Fake xternal HDD @ PC Fair 2012

GUY, beware same thing happen AGAIN !!!












My friend brought this HDD at PC fair 2012.

Seller : Winz Tech Supply Ent (C0021789-B)

Address : 22-2, 2nd Floor, Jalan 12/118A, Kuchai Entrepreneurs Park, Jalan Kuchai Lama.

Tel : 016 651 9733

I think this seller using FAKE info too.

sumber

Read more...

Poskad Dari Malaya Dan Borneo Sekitar 1910 -1930


Dibawah ialah beberapa koleksi poskad klasik dari Malaya dan Borneo yang dikeluarkan diantara 1910-1930. Ia menunjukkan bagaimana rupa nenek moyang pada ketika itu. Aku tertarik dengan perubahan Batu Gajah. Nampak gayanya Alor Gajah dahulu jauh lebih cantik dan teratur

Aku juga tertarik dengan fesyen pakaian orang zaman dahulu dan juga rupa rumah atas pokok orang Asal.

Artikel ini mengandungi NUDITY. Bukan tujuan melucah tetapi hakikatnya pada awal kurun ke 20 memang macam itu pemakaian orang. Ini amat edukesyenel.






Laporan asal ..lagi

Read more...

Tendangan dari Langit (2011) DVDRip

Info: http://www.imdb.com/title/tt2112285/
Release Date: 25 Agustus 2011
Genre: Drama
Cast: Agus Kuncoro, Giorgino Abraham, Irfan Bachdim, Jordi Onsu, Joshua Suherman, Kim Kurniawan, Maudy Ayunda, Sujiwo Tejo, Yosie Kristanto
Quality: DVDRip
Encoder: Ganool 
Subtitle: English (muxed : you can turn em off)
Sinopsis:
Wahyu (16 tahun) memiliki kemampuan luar biasa dalam bermain sepakbola. Ia tinggal di Desa Langitan di lereng gunung Bromo bersama ayahnya seorang penjual minuman hangat di kawasan wisata gunung api itu, dan ibunya.

Demi membahagiakan orang tuanya, Wahyu memanfaatkan keahliannya dalam bermain bola dengan menjadi pemain sewaan dan bermain bola dari satu tim desa ke tim desa lain dengan bantuan Hasan, pamannya. Sayangnya Pak Darto, ayah Wahyu sangat tidak menyukai apa yang dilakukan anaknya.

Suatu hari saat Wahyu bermain bola dengan rekan-rekannya, keahlian istimewanya tak sengaja dilihat oleh Coach Timo yang tengah hiking bersama Matias di lereng Bromo. Coach Timo kemudian menawari Wahyu untuk datang ke Malang dan menjalani tes bersama Persema Malang.

Sayangnya, berbagai ujian dalam meraih kesempatan emas bermain bersama Irfan Bachdim dan Kim Kurniawan di Persema mendapat banyak halangan. Selain harus memilih antara cintanya kepada Indah dan impiannya untuk bermain bola di jenjang yang lebih tinggi, Wahyu juga harus mampu meyakinkan Pak Darto. Belum lagi ternyata Hasan memiliki kepentingannya sendiri terhadap Wahyu.

Selain berbagai rintangan yang harus ia hadapi, layaknya seorang pemain bola sebelum mencetak gol, Wahyu juga harus menghadapi tantangan terakhir dari dirinya sendiri. Sebuah penyakit yang biasa menyerang anak-anak usia enam belas tahun seperti Wahyu.

Read more...

Apabila Mahasiswa bangun lawan,umno akan jatuh terkangkang..

Isnin, 16 April 2012


Salam. Ribuan siswa dan siswi berarak dan berhimpun di ibu negara hari ini untuk menuntut pinjaman pelajar melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dimansuhkan. Pelajar yang terdiri dari IPT seperti UPM, UKM, UTM, UIA, UPSI, UniSZA, UM, KLMU, UNISEL, UniKL dan sebagainya turut menjayakan perhimpunan ini.

Pelajar berkenaan mula berkumpul di perkarangan Masjid Jamek, Kuala Lumpur pada pukul 2 petang dan berarak melalui Jalan Raja Laut untuk menuju kawasan pusat membeli belah Sogo sebelum berarak dan berkumpul semula di Dataran Merdeka.

Perhimpunan diketuai aktivis mahasiswa Adam Adli dan pemimpin Solidariti Mahasiswa Malaysia itu turut disertai NGO Gabungan Anak Muda Pantai Timur. Kumpulan siswa itu juga turut membawa kain rentang yang bertulis 'Free education now!', 'Mahasiswa bukan robot', 'Mansuh PTPTN' dan beberapa kain rentang lain.

Di hadapan Sogo, kumpulan pelajar berkenaan bertindak mengalungkan bunga pada gambar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan juga Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Turut serta menyokong ialah YB Tian Chua dan Nurul Izzah Anwar dan beberapa orang NGO dan aktivis sosial lain berucap ketika pelajar berkenaan berhimpun di hadapan Sogo. Jom kita lihat gambar perhimpunan sebentar tadi dari lensa penulis. Klik pada gambar untuk saiz yang lebih besar.















































sumber

Read more...

About

Lorem Ipsum

Our Blogger Templates

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP