.:SELAMAT DATANG.:

Click Me~
"Selamat Datang ke Blog Tumpang Lalu "

Anti Virus Dalam Diri

Isnin, 28 November 2011



Korang lebih suka memakai Anti Virus yang mana???? Avira? Norman? Norton? Smadav? AVG? Kaspersky? Ad-Aware? PcMav?? atau anti virus jenis lain???
Pakar IT mengatakankan semua anti-virus tidak ada yang paling bagus, semua ada kelemahan masing-masing. Ada rakan yang mengatakan apa yang paling utama ialah cara kita menjaga ‘Sistem keamanan data’
Tidak kisah menggunakan Antivirus yang mana, Yang Penting Antivirus itu kerap di Update dan komputer korang selalu di Scan dengan anti virus yang korang install??
Update yang baik ialah seminggu sekali, dan antivirus yang saya guna mencadangkan untuk Complete System Scan seminggu sekali.
Dan jika ada virus.. ada yang patut di delete, ada juga yang patut di Quarantine…
Tapi bagaimana dengan kehidupan manusia? Kita tidak ada peluang untuk ‘format’ diri kita. So untuk mengelakkan atau mengurangkan serangan virus-virus jahat kita boleh runkan sistem antivirus.


1. UPDATE
Apakah kita sering meng’update’ ilmu-ilmu agama??? kerana Ilmu itu penting dan mengangkat darjat seseorang dalam sisi agama. Selalulah mendengar tazkirah, soal-jawab, ceramah agama di Masjid, surau, TV, internet dan sebagainya. Jangan hanya siaran langsung bolasepak kita sanggup ‘mencatuk’ di depan TV tapi apabila rancangan keagamaan entah kenapa remote TV lekas-lekas di cari.
Perbezaan harta dengan ilmu
Kita menjaga harta tetapi Ilmu menjaga kita….
Jika harta kita beri kepada orang lain,harta kita akan berkurang…
Tetapi jika ilmu beri bagi ke orang… ilmu kita tidak akan berkurang malah pahala kita akan bertambah jika ilmu tersebut adalah ilmu yang baik.
tetapi ingat… ilmu sejati harus diamalkan dan diajarkan kerana belajar bukanlah hanya mengetahui apa yang kita lakukan tetapi juga melakukan apa yang sudah kita ketahui…
2. SCAN
Sudah kita SCAN Diri kita sendiri??? Di dalam Islam dinamakan MUHASABAH.
Antivirus tidak boleh meng-scan komputer orang lain yang memakai anti virus jenis lain.
Lihatlah kekurangan sendiri dulu, perbaikilah diri sendiri dahulu. Jangan lihat kesalahan orang lain dahulu tetapi carilah kesalahan sendiri.
Jika program anti virus selalunya ada kekurangannya tersendiri..ambillah hikmahnya agar jadi pembelajaran buat diri sendiri…
Orang alim ulama melakukan Complete System Scan Setiap Hari.
3. QUARANTINE AND DELETE
Jika sudah di scan dan terdapat virus atau dosa dan kesalahan di hati kita.
Jadikan dosa-dosa yang lalu sebagai pelajaran agar kita tidak mengulangi kesalahan yang sama lagi di masa akan datang.
Quarantine lah dosa-dosa kita di dalam otak..
Tetapi Delete kesalahan-kesalahan itu yang ada d hati kita agar hati kita selalu bersih dari virus-virus
4. SCHEDULE
Jadualkan segala amalan dan ibadah kita dan biasakanlah untuk diamalkan.
Taatilah peraturan yang sudah ter’Schedule’..
Jauhi larangan-larangan yang diaturkan.
Ini kerana amalan yang sedikit-sedikit tapi konsisten jauh lebih baik dibandingkan amalan besar yang jarang kita lakukan.
5.AUTO-GUARD
Dengan Agama jika kita benar-benar yakin dan mengamalkannya.
Insya Allah secara automatik kita terhindari atau menghindarkan diri dari virus-virus dunia yang menjadi perosak akhirat.

Read more...

Jambatan "Nabi Musa" Di Belanda

Rabu, 16 November 2011



Ini ialah jambatan unik yang terletak di Belanda. Ianya menerima jolokan Jambatan Nabi Musa oleh penduduk setempat kerana ianya seakan-akan aksi membelah laut mati yang dilakukan nabi musa ketika melarikan diri dari Firaun. Jambatan ini dibina sedemikian rupa supaya ianya tidak mengubah lanskap parit pertahanan yang dibina mengelilingi sebuah kota lama. Jambatan dibina dari kayu Akoya yang dikatakan mampu tahan lebih lama dari kayu biasa bila direndam didalam air. What do u guys think? Awesome?




L

Read more...

Apa Kata Bangsa Cina


Bangkitlah Melayu Islam..
Bukan nak racis, saja menyedarkan bangsaku agar jangan terus Me.. LAYU. Jangan teruss TANAH Dipijak Milik Orang..

•KAMI datang dalam kemiskinan, anda sudah ada berada di sini semenjak nenek moyang anda.
•KAMI duduk dibawah terik matahari berniaga, semasa anda meminta bahagian anda dari cukai.
•KAMI mengira saving dan expense keluarga kami, semasa anda mengira apa yg boleh anda belanjakan dgn wang anda.
•KAMI berusaha mencari apa yg boleh kami jadikan wang, ketika anda sedang berusaha mencari apa yg boleh dijadikan barang.

•KAMI rela makan nasi 1 kali sehari demi masa depan, semasa anda menuntut makan 3 kali sehari.
••….50 TAHUN BERLALU….••
(*) KAMI menikmati apa yg telah kami perjuangkan, semasa anda berkata “Cina tak guna, kawal ekonomi negara
kami!”
(*) KAMI melancong ke luar negara setiap tahun,semasa anda kecoh akan kenaikan harga barang.
(*) KAMI bersyukur atas hasil kerja keras kami semasa anda sedang mengutuk negeri ini.
(*) KAMI bercerita tentang bagaimana indahnya hidup ini,ketika anda bercerita tentang pahitnya hidup sekarang ini.
(*) KAMI berfikir makan apa esok, ketika anda berfikir apakah esok dapat makan.
(*) MASA kami menikmati puncak kejayaan, anda menyalahkan kami atas kemiskinan keluarga anda.
(*) KAMI tahu kami hanya pendatang, tapi kami tahu bagaimana membuat kami menjadi lebih bererti di mata bangsa2 lain.
(*) KAMI tahu kami hanya penumpang, tapi kami tahu bagaimana kami berjuang dlm sukarnya hidup menumpang.
(*) KAMI berusaha, wang bukan jatuh dari langit. Kini anda yang meratap mengapa negeri ini penuh dgn kami yg berada diatas…
(*) KAMI bukan sombong, kami bukan membenci anda, tapi kami ingin hidup seperti apa yg nenek moyang kami ajarkan…..
“JANGAN MEMINTA, TAPI BERUSAHA”!!!!
Posted @ www.isuhangat.net.

Read more...

Hati-hati disc break berasap!


Assalammualaikum wbt
Aku nak ceritakan satu kes yang terjadi pada kawan aku yang mana cerita ini nanti boleh kita semua jadikan iktibar.Mungkin ada antara kita pernah dengar cerita ini atau mungkin juga pernah mengalaminya.
Ceritanya mcm ni. time kawan aku tengah drive kat area jalan cheras-kajang (beware sebab kat sini selalu terjadi kes ini) tiba2 disc break keretanya berasap.
(mahunya tak panik kan) dan tiba2 plak ade sorang mamat india ni lalu kat sebelah dia bawak motor offer diri nak tolong( pada hal time dia lalu sebelah kereta kawan aku tadi,mamat tu dah simbah minyak enjin kat disc break kwn aku).
Then kawan aku ni stopkan kereta dia sbb dah cuak tengok disc break berasap.

Sebab tak penah kena pun sebelum ni, bila dah parking tepi jalan, mamat tu bagitahu mungkin disc break kereta kawan aku tu dah rosak dengan menunjukkan bukti ada kesan minyak dekat disc break (padahal dia yg simbah minyak enjin kat situ).
Then mamat tu suruh kawan aku tu putarkan stereng kereta untuk tengok cabel pump disc break.
Time ni lah dia wat keja terkutuk dia, bila kawan aku berada di dalam kereta untuk putarkan stereng, time tulah mamat tu cabutkan cabel disc break supaya semua minyak disc break habis.lalu mamat tu cakaplah yg disc break kereta ni dah rosak, kena repair dalam rm500-rm800 padahal trick dia simbah minyak enjin ke disc break…….disc break akan panas bile kereta bergerakkan dan sebab itulah keluar asap kerana minyak enjin itu bergesel dgn disc break.
So time tu, dia offer kat kawan utk repair dan mamat tu cakap dia ade kenal bengkel (mayb dia dah JV dgn bengkel tu) tpi nasiblah akal kwn aku tu panjang cket, dia call kwn2 dan ceritakan mslh nya, kwn2 dia pun advise suruh call towing utk gi repair kt bengkel kawan abg dia. bila dlm lori tu, driver lori tu (juga india) bgtahu yg dalam minggu tu dah 5 bijik kereta dia dah towing semua kes mcm dia jugaklah, konon2nya
disc break rosak, padahal ada orang dajalkan dengan simbah minyak enjin kt disc break supaya berasap.
So kwn aku g bengkel letak balik minyak disc break yg harga dia tak smpai pun rm100. Nasib tak kopak dan ditipu sampai rm500-rm800..perghhh modal dengan minyak enjin ke dah untung beratus2..cilaka punye orang..
Dulu top kisah orang campak paku kat jalan kasi tayar motor bocor, mayb ni plak trick baru simbah minyak enjin kt disc break supaya berasap, pastu konon2 nak tolong kata disc break rosak kena repair.
Selepas je kejadian tu, kawan aku dpt tolong sorang brader ni dari kena tipu mcm dia jugak, kes yg sama iaitu kes disc break berasap.berlaku kat tepi jalan kt tesco extra kt taman midah dekat gak area jalan cheras-kajang kan (beware).
Nasib lah dia dapat tolong brader tu dari kena tipu. brader tu pun cerita sebijik yg mcm kawan aku tu kena
So lepas ni kalu terjadi kat korang baik lah hati2. aku cuma share cerita je.
p/s:
1. maybw diorg dah awal2 simbah minyak enjin kt disc break kereta time parking. maknanya dia dah marking dulu mangsa.atau,:
2. Dia simbah time dia follow kereta tu, yg ni lagi otai, ntah bile lah diorg leh simbah minyak tu.
Tak perlu minta izin untuk share..

Read more...

Maafkan Aku….Pemadam

Isnin, 14 November 2011


Photobucket
Pensil : “Maafkan aku pemadam…”
Pemadam : “Maaf apa Pensil?? Kamu tidak melakukan apa-apa kesalahan apapun kepadaku…”
Pensil : “Aku minta maaf kerana aku selalu membuatmu terluka. Setiap kali aku melakukan kesalahan, kamu selalu berada disana untuk menghapusnya. Namun setiap kali kamu membuat kesalahanku terhapus, kamu kehilangan sebahagian dari dirimu. Kamu akan menjadi semakin kecil dan kecil setiap masa…”
Pemadam : “Perkara itu memang benar…Namun aku sama sekali tidak merasa keberatan. Kau lihat, aku memang tercipta untuk melakukan hal itu. Diriku tercipta untuk selalu membantumu setiap saat kau melakukan kesalahan. Walaupun suatu hari, aku tahu bahawa aku akan pergi dan kau akan mengganti diriku dengan yang baru.


Aku sungguh bahagia dengan perananku. Jadi kau tak perlu khuatir. Aku tidak suka melihat dirimu bersedih…”
Apa kena mengena pemadam dan pensil dengan kita?
Pemadam adalah ibu bapa kita…
Pensil adalah diri kita sendiri….
Orang tua akan selalu ada untuk anak-anaknya…Untuk memperbaiki kesalahan anak-anaknya…
Namun kadang-kadang, seiring dengan perubahan masa …
Orang tua akan terluka dan akan menjadi semakin kecil…(Bertambah tua dan akhirnya meninggal).
Walaupun anak-anak mereka pada akhirnya akan menemui seseorang yang baru (Suami,isteri,anak dan keluarga mertua).
Namun ibu bapa tetap merasa bahagia atas apa yang mereka lakukan terhadap anak-anaknya dan akan selalu merasa tidak suka bila melihat buah hati tercinta mereka berasa sedih.
“Hingga masa ini…
Saya masih menjadi Si Pensil…
Perkara ini sangat menyakitkan diri saya…
Melihat “pemadam” atau ibu bapa saya semakin bertambah “Kecil” dan “Kecil” seiring dengan perjalanan waktu.
Kelak suatu hari…
Yang tertinggal hanyalah “habuk” si pemadam
Segala kenangan yang pernah saya lalui dan miliki bersama mereka…”

Kisah ini isuhangat dedikasikan khas kepada ibu bapa saya dan semua ibu bapa korang…

Posted @ sumber.

Read more...

Pengusir Jin & Syaitan, Penawar Histeria & Gangguan Alam Ghaib

Makna ruqyah secara terminologi adalah al-‘udzah (sebuah perlindungan) yang digunakan untuk melindungi orang yang terkena penyakit, seperti panas karena disengat binatang, kesurupan, dan yang lainnya. (Lihat An-Nihayah fi Gharibil Hadits karya Ibnul Atsir rahimahullahu 3/254)

Secara terminologi, ruqyah terkadang disebut pula dengan ‘azimah. Al-Fairuz Abadi berkata: “Yang dimaksud ‘azimah-‘azimah adalah ruqyah-ruqyah. Sedangkan ruqyah yaitu ayat-ayat Al-Qur`an yang dibacakan terhadap orang-orang yang terkena berbagai penyakit dengan mengharap kesembuhan.” (Lihat Al-Qamus Al-Muhith pada materi).

Adapun makna ruqyah secara etimologi syariat adalah doa dan bacaan-bacaan yang mengandung permintaan tolong dan perlindungan kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala untuk mencegah atau mengangkat bala/penyakit. Terkadang doa atau bacaan itu disertai dengan sebuah tiupan dari mulut ke kedua telapak tangan atau anggota tubuh orang yang meruqyah atau yang diruqyah. (Lihat transkrip ceramah Asy-Syaikh Shalih bin ‘Abdul ‘Aziz Alus-Syaikh yang berjudul Ar-Ruqa wa Ahkamuha oleh Salim Al-Jaza`iri, hal. 4)

Tentunya ruqyah yang paling utama adalah doa dan bacaan yang bersumber dari Al-Qur`an dan As-Sunnah. (Ibid, hal. 5)
(Sumber asysyariah)

Caranya:

Dengarkan MP3 RUQYAH SYARIAH hingga tamat menggunakan HEADPHONE / SPEAKER dengan volume yang kuat.
Pejamkan mata dan jangan ikuti bacaan ayat-ayat ini baik dimulut atau dihati.
Perhatikan setelah selesai :

  • denyutan jantung makin kencang
  • badan menggeletar kencang
  • ada benda bergerak-gerak bawah kulit
  • mengantuk/menguap
  • batuk
  • gelisah
  • panas di tengkuk
  • pening-pening kepala
  • mabuk
  • pengsan
  • seram sejuk
Untuk makluman, ayat-ayat Al-Quran yang biasa digunakan untuk rawatan makhluk halus adalah lebih dikenali sebagai Ayat-ayat Ruqyah.

Jika anda mengalami kejadian di atas, kemungkinan besar ada jin yg menghuni tubuh anda. RUQYAH MP3 amat bagus diperdengarkan 3 kali sehari bagi mereka yg mengalami gangguan jin, karena fadhilat ayat-ayat tersebut amat mustajab bagi mengusir jin-jin jahat/sihir serta memagari diri kita.

Selain itu Orang yang sakit boleh juga baca banyak-banyak baca dalam hati tak ditentukan masa dan tempat zikir ‘THO HA’ (Surah Taha, ayat 1)

Kesannya selepas baca zikir itu adalah kita akan sendawa… Kira-kira jin-jin dalam badan itu sakit dan kepanasan..Dengan mendengar MP3 ruqyah ini, insya Allah mampu menyembuhkan penyakit, diantaranya:

  • Jiwa gelisah/khayalan
  • Pembatal Sihir
  • Pagar Rumah (Pengusir Jin & Syaitan)
  • Ketenangan Rumah tangga
  • Anak-anak menagis tengah malam
  • Pendarahan berpanjangan bagi wanita (istihadah)
  • Penghambat kasih sayang antara anak/ibubapa
  • Menguatkan ingatan dan hafalan dalam pembelajaran.
CARA MENGGUNAKAN MP3 RUQYAH SYAR’IYAH:

1) Bagi kesehatan diri dan keluarga, putar mp3 ini didalam rumah atau tempat usaha 3 kali sehari atau putar dari malam sampai pagi (auto repeat).

2) Bagi penderita sakit gangguan jin, dilarang memutarnya di dalam kereta.

3) Bagi anak-anak yang menangis diwaktu malam, anda perlu memutarnya dengan keras, insyaAllah jin/syaitan akan lari dari mengganggu anak-anak anda.

4) Untuk histeria, sihir, dan lambat jodoh, sediakan 3 botol besar air mineral,buka penutupnya dan putar mp3 ruqyah ini 3 round sebelah air tadi (kira-kira 1jam 20minit). Air tadi dibuat minum seteguk untuk 3x sehari dan lakukan hari berikutnya sehingga air tadi habis.Tiap-tiap lepas sholat perlu baca Ayat qursy 3 kali dan al insyirah 3 kali secara istiqomah. Kemudian malam besoknya, mp3 ruqyah ini hendaklah diputar dari malam sampai pagi selama sebulan.

5) Bagi memulihkan rumah/tempat usaha yang bermasalah,cuma putar 3 kali sehari untuk 3 hari berturut-turut.

6) Jika kita sering mengalami masalah malas dan badan terasa berat, perdengarkan mp3 ruqyah ini 3 kali sehari, insyaAllah kita akan rajin dan kembali bersemangat.

*BAGI UNTUK MENDAPATKAN KESEMBUHAN YANG MAKSIMUM BILA MENDENGARKAN MP3 RUQYAH INI, SILAHKAN PEJAMKAN MATA DAN DENGARKAN HINGGA TAMAT TANPA MENGIKUTI BACAANNYA DIMULUT ATAUPUN DIHATI*

No & Nama Urutan Surah:

1 Al-Fatihah 1 Seluruhnya

2 Al-Baqarah 1 1-5

3 Al-Baqarah 1 102

4 Al-Baqarah 2 163-164

5 Al-Baqarah (Ayatul Kursi) 3 255

6 Al-Baqarah 3 285-286

7 Ali-Imran 3 18-19

8 Al-’Araf 8 54-56

9 Al-’Araf 9 117-122

10 Yunus 11 81-82

11 Toha 16 69

12 Al-Mukminun 18 115-118

13 As-Soffaat 23 1-10

14 Al-Ahqaaf 26 29-32

15 Ar-Rahman 27 33-36

16 Al-Hasyr 28 21-24

17 Al-Jin 29 1-9

18 Al-Ikhlas 30 Seluruhnya

19 Al-Falaq 30 Seluruhnya

20 An-Naas 30 Seluruhnya


Selain mengubati penyakit yang melibatkan jin dan syaitan, amalkan memasang audio ini di rumah terutamanya jika anda baru berpindah ataupun merasakan ada sesuatu tidak kena pada tempat tinggal anda. Sebar-sebarkanlah perkara ini kerana mungkin ada keperluannya pada insan yang memerlukan. InsyaAllah.


Download MP3 Ruqyah (Full Version - 3 versi bacaan & bonus doa)

Read more...

Proton Satria Neo R3 dan R3 Lotus

Ahad, 13 November 2011

Vroom vroom! Awesome! Dibawah ialah Proton Satria Neo R3 dan R3 Lotus yang dikeluarkan dalam jumlah terhad. Tak silap aku untuk R3 Lotus dah hampir fully booked. Yang R3 biasa warna merah ada lagi quite a few. Sila layan

Harga tak silap aku 120K untuk Lotus dan 96K untuk R3 biasa. Both pakai adjustable suspension. R3 Lotus pakai hood carbon fibre dan some tweaks. Cantik lagi R3 Lotus bagi aku.




sumber

Read more...

Awesome Creative Design Ideas For Kitchen

Sabtu, 12 November 2011





























































You mi

Read more...

About

Lorem Ipsum

Our Blogger Templates

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP