.:SELAMAT DATANG.:

Click Me~
"Selamat Datang ke Blog Tumpang Lalu "

Hati-hati disc break berasap!

Rabu, 16 November 2011


Assalammualaikum wbt
Aku nak ceritakan satu kes yang terjadi pada kawan aku yang mana cerita ini nanti boleh kita semua jadikan iktibar.Mungkin ada antara kita pernah dengar cerita ini atau mungkin juga pernah mengalaminya.
Ceritanya mcm ni. time kawan aku tengah drive kat area jalan cheras-kajang (beware sebab kat sini selalu terjadi kes ini) tiba2 disc break keretanya berasap.
(mahunya tak panik kan) dan tiba2 plak ade sorang mamat india ni lalu kat sebelah dia bawak motor offer diri nak tolong( pada hal time dia lalu sebelah kereta kawan aku tadi,mamat tu dah simbah minyak enjin kat disc break kwn aku).
Then kawan aku ni stopkan kereta dia sbb dah cuak tengok disc break berasap.

Sebab tak penah kena pun sebelum ni, bila dah parking tepi jalan, mamat tu bagitahu mungkin disc break kereta kawan aku tu dah rosak dengan menunjukkan bukti ada kesan minyak dekat disc break (padahal dia yg simbah minyak enjin kat situ).
Then mamat tu suruh kawan aku tu putarkan stereng kereta untuk tengok cabel pump disc break.
Time ni lah dia wat keja terkutuk dia, bila kawan aku berada di dalam kereta untuk putarkan stereng, time tulah mamat tu cabutkan cabel disc break supaya semua minyak disc break habis.lalu mamat tu cakaplah yg disc break kereta ni dah rosak, kena repair dalam rm500-rm800 padahal trick dia simbah minyak enjin ke disc break…….disc break akan panas bile kereta bergerakkan dan sebab itulah keluar asap kerana minyak enjin itu bergesel dgn disc break.
So time tu, dia offer kat kawan utk repair dan mamat tu cakap dia ade kenal bengkel (mayb dia dah JV dgn bengkel tu) tpi nasiblah akal kwn aku tu panjang cket, dia call kwn2 dan ceritakan mslh nya, kwn2 dia pun advise suruh call towing utk gi repair kt bengkel kawan abg dia. bila dlm lori tu, driver lori tu (juga india) bgtahu yg dalam minggu tu dah 5 bijik kereta dia dah towing semua kes mcm dia jugaklah, konon2nya
disc break rosak, padahal ada orang dajalkan dengan simbah minyak enjin kt disc break supaya berasap.
So kwn aku g bengkel letak balik minyak disc break yg harga dia tak smpai pun rm100. Nasib tak kopak dan ditipu sampai rm500-rm800..perghhh modal dengan minyak enjin ke dah untung beratus2..cilaka punye orang..
Dulu top kisah orang campak paku kat jalan kasi tayar motor bocor, mayb ni plak trick baru simbah minyak enjin kt disc break supaya berasap, pastu konon2 nak tolong kata disc break rosak kena repair.
Selepas je kejadian tu, kawan aku dpt tolong sorang brader ni dari kena tipu mcm dia jugak, kes yg sama iaitu kes disc break berasap.berlaku kat tepi jalan kt tesco extra kt taman midah dekat gak area jalan cheras-kajang kan (beware).
Nasib lah dia dapat tolong brader tu dari kena tipu. brader tu pun cerita sebijik yg mcm kawan aku tu kena
So lepas ni kalu terjadi kat korang baik lah hati2. aku cuma share cerita je.
p/s:
1. maybw diorg dah awal2 simbah minyak enjin kt disc break kereta time parking. maknanya dia dah marking dulu mangsa.atau,:
2. Dia simbah time dia follow kereta tu, yg ni lagi otai, ntah bile lah diorg leh simbah minyak tu.
Tak perlu minta izin untuk share..

0 komen:

About

Lorem Ipsum

Our Blogger Templates

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP